Door: Richard Stempyn – Managing Director/Consultant
V
aak krijg ik de vraag gesteld wat nu het verschil is tussen inkoop en procurement. Ik zal dit proberen toe te lichten in dit blog! Inkoop en procurement zijn twee processen die beide betrekking hebben op het verwerven van goederen en diensten voor een organisatie. Hoewel ze beiden binnen de procurement afdeling zitten, is er wel degelijk een verschil.
Procurement in het bedrijfsleven is het strategische proces van het identificeren van de markt voor een product of dienst, waarbij sourcing en onderhandelingen met leveranciers, het opbouwen van relaties met leveranciers en het evalueren van kostenbesparingen een rol spelen. Inkoop is een deelproces van procurement en heeft betrekking op de transactiefase van het procurementproces. De inkoopfase omvat de aankoop van goederen of diensten, inkooporders, facturering, verzendmeldingen, ontvangst en betaling van goederen.
De algemene doelstellingen van een procurement afdeling zijn het laag houden van procurementkosten, het onderhouden van goede relaties met je leveranciers en het verlagen van de totale “Cost of Ownership”.
Elke procurement afdeling zal rekening moeten houden met de invloed die verschillende leveranciers en productkwaliteit kan hebben op hun organisatie. Een product dat bijvoorbeeld goedkoop en van lage kwaliteit is, kan schadelijk zijn voor de positie van de organisatie binnen de markt. Daarentegen kan een product of dienst die wordt geleverd door een gerenommeerde leverancier een hogere initiële kostenpost zijn, maar zal uiteindelijk wel helpen om de reputatie van een organisatie binnen haar marktsector te behouden of te verbeteren.
Het selecteren van leveranciers met het meest kosteneffectieve rendement op investeringen voor de geleverde goederen en diensten kan enkel gerealiseerd worden met een duidelijke en beknopte besluitvorming. Als een organisatie zich houdt aan haar vooraf vastgestelde procurementplan, waarin budgetten, kosten en doelstellingen worden afgesproken, zal zij niet alleen het besluitvormingsproces efficienter maken. Een gedegen procurementplan zal tevens helpen om binnen budget te blijven en de inkoopkosten laag te houden.
En precies met bovenstaande kan LiaisonEXperts u helpen. Onze consultants zijn bedreven in de kunst van het onderhandelen, hebben de juiste skills om contracten overeen te komen en zullen helpen uw procurement afdeling te laten groeien, om zo een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijfsresultaat, met inachtneming van de juiste kwaliteit en levertijd!
Ik hoop dat ik de vraag “Wat is nu het verschil is tussen inkoop en procurement?” helder heb verwoord! Mochten er toch nog vragen zijn blijven hangen of heeft u hulp nodig bij het verder ontwikkelen van uw procurement afdeling?
Stuur me dan even een bericht op rstempyn@liaisonexperts.nl